Sokan jártak már úgy, hogy a meglévő üzlet dekort minél nagyobb mértékben szeretnék megvédeni, azonban erre nem mindig van lehetőség. Azonban azzal igen kevesen vannak tisztában, hogy az elkészült üzlet dekorunkat igen könnyedén és gyorsan megvédhetjük. Tulajdonképpen egy plusz matrica réteg kerül az elkészült anyagokra, ennek köszönhetően pedig nem maga a dekor sérül az évek során, hanem a rá kasírozott réteg. Természetesen ez az úgynevezett hideg laminálás folyamatosan megvédi a dekorunkat, arról már nem is beszélve, hogy tökéletesen vízhatlan ennek köszönhetően pedig vízzel mosható. Általában ez a plusz réteg valamivel többe kerül, mint a hagyományos dekoráció, azonban hosszabb távon mindenképp érdemes beruházni.

http://www.thinktank.org.in/uploads/1/2/4/5/12450087/9132443_orig.jpg

Ez a fajta anyag, ami rákerül a már elkészült nyomatokra, minden esetben egy áttetsző fólia, amely pontosan azért került gyártásra, hogy megvédje a nyomtatott anyagokat. Amire minden esetben érdemes oda figyelni, az az, hogy a hideg lamináló fólia csakis sík felületeken képes tökéletesen fennmaradni. Hiszen nem nyújtható, valamint az egyes felületek íveit sem tudja felvenni. Ha mégis ráerőltetjük a homorú, vagy éppen domború felületekre, sajnos vagy azonnal, vagy pedig rövid időn belül elszakadhat. Ugyanis a fólia önmagában is ragad, amennyiben viszont megnyújtjuk, akkor sajnos az anyagon található ragasztós réteg nem fog a fóliával együtt nyúlni. Ennek pedig a következménye az lesz, hogy az anyag csak bizonyos helyeken fog ragadni. Természetesen vannak olyan speciális fóliák, amelyek esetében könnyedén működik az úgynevezett 3D-s fóliázás, azonban ezek olyan speciális anyagok, amelyek teljesen másképp kerülnek legyártásra, mint a hagyományos, öntött  fóliák.

A hideg laminálás menete a következő: Maga a dekor, ami általában hagyományos vinyl-re kerül, majd ha szükséges, akkor jöhet a méretre vágás. Természetesen az anyag, amire a nyomtatás kerül minden esetben öntapadós, valamint a rá kerülő, hideg lamináló fólia is. A legjobb megoldás, ha fényes lamináló fóliát választunk, hiszen ebben az esetben nem csak egy plusz réteget kap a nyomatunk, de még azt is elérhetjük, hogy sokkal fényesebb legyen. Nagyon fontos, hogy a megnyomtatott anyagokat mindig dekoráljuk  fel a végleges felületre, majd ezt követően tegyük rá a plusz réteget. Persze nem csak hagyományos matricákat védhetünk ezzel a speciális anyaggal, hanem akár táblákat is. Hiszen rengeteg esetben találkozhatunk azzal a problémával, hogy a közterületen található táblák, amelyek egy-egy üzlet szolgáltatásait, vagy éppen akcióit hirdetik, sokszor rongálás áldozatává válnak. Ezekben az esetekben is érdemes a hideg laminálást megoldásnak választani, hiszen az a matrica is könnyedén megvédhető a plusz rétegnek köszönhetően. És ebben az esetben ugyanúgy védve lesz a tábla grafikája a különféle firkákkal és rongálásokkal szemben. Ebben az esetben is mosható a felület, így érdemes rászánni a plusz költségeket.

Egyéb marketing eszközökről, valamint a hideg laminálás előnyeiről bővebb információkat a www.hanka.hu oldalon olvashatunk. Természetesen a különleges anyagról is informálódhatunk, amelyeknek köszönhetően valóban egyedi termékeket gyártathatunk annak reményében,  hogy vállalkozásunk bevételei igen nagy mértékben megnövekedhetnek.